Select Menu

Isu Semasa

Hiburan

Global

Pelancongan

Performance

Pelbagai

Misteri Sejarah

Informasi


Ramai orang mengira usianya baru 25 tahun bahkan kerap disangka teman lelaki anaknya ketika berjalan bersama.
Kenalkan Pamela Jacobs. Inilah wanita cantik berkulit gelap dari England yang “awet muda” dan masih kelihatan seperti berusia 25 tahun. Namun anda akan terkejut apabila mengetahui umur sebenarnya iaitu 52 tahun. Malah Pamela sudah mempunyai anak lelaki yang sudah berusia 21 tahun.
“Banyak lelaki  memberi komen tentang penampilan saya dan mereka tidak percaya saya sudah tua,” kata Pamela ketika ditemuramah Dream dari Oddity Central.

Yang lucunya, si anak yang sudah semakin dewasa berasa malu ketika mereka berjalan bersama kerana kelihatan mereka seperti sedang berpacaran. “Ada suatu ketika, seorang kawan anak saya menyangka kami seperti pasangan yang sedang bercinta ,” ujar Pamela sambil tertawa.
Pamela amat gembira dan terharu dengan pujian dari orang ramai kerana penampilannya masih di anggap muda lagi. Namun Pamela menjelaskan bahawa dia lebih suka lelaki yang sama usia dengannya. Memiliki penampilan seperti anak muda kadang-kadang membuatkannya rasa kurang selesa dan ganjil kerana selalu mendapat perhatian orang ramai.

Ketika menjalani pemeriksaan kesihatan beberapa tahun yang lalu, doktor seolah tidak percaya Pamela berusia 50 tahun. Doktor itu berkeras mahu melakukan pemeriksaan kesihatan berulang-ulang kali dan akhirnya dia percaya bahawa Pamela memang sudah berusia serta sangat kagum dengan penampilannya yang kelihatan masih muda lagi.
Pamela juga berkongsi tips bagaimana penampilannya  kelihatan lebih muda berbanding usianya yang sudah tua. Menurutnya, penampilan mudanya diperolehi dengan mengamalkan diet sihat, aktiviti senaman, dan menggunakan minyak kelapa. “Saya pencinta minyak kelapa,” katanya.

“Ibu saya menggunakan minyak kelapa pada rambut dan kulit anak-anaknya ketika masih kecil. Dan saya mengamalkan tradisi ini sehingga sekarang. Saya menggunakan minyak kelapa untuk memasak, membuang make-up pada wajah, untuk rawatan rambut dan sebagai pelembab untuk tubuh badan saya.
Pamela mengelakkan mengambil bahan berasaskan gandum seperti roti dan pasta, kerana boleh menyebabkan kegemukan. Pamela juga tidak memakan buah kerana kandungan gulanya yang sangat tinggi, tetapi dia mengamalkan mengambil sayur-sayuran sebagai pengganti buah-buahan.
Dia juga melakukan rawatan sauna setiap minggu dan mandi wap untuk menyingkirkan kulit mati di wajahnya setiap dua hari sekali.
Tambah Pamela lagi, rahsia utama untuk kelihatan muda adalah terletak pada sikap dan hati seseorang itu. “Saya rasa rahsia awet muda adalah selalu senyum setiap hari,” katanya.
“Perkara terbaik tentang tampak awet muda ialah  ianya membuatkan saya mempunyai keyakinan diri yang tinggi serta rasa disayangi oleh semua orang. Saya tidak sempurna dan saya juga memiliki kekurangan seperti orang lain, tapi saya bersyukur dengan apa yang saya miliki hari ini,” tambah Pamela.



 Bercuti ke Abu Dhabi rasanya tidak lengkap jika tidak mengunjungi ke taman hiburan Ferrari World. Dalam kawasan seluas 86000 meter persegi tersebut terdapat pelbagai permainan yang menyeronokkan seperti Formula Rossa, roller coaster paling laju di dunia.
Berkunjung ke taman hiburan Ferrari World merupakan destinasi utama seorang pelancong bernama Liam Murphy dari Irlandia. Namun ada suatu benda yang mengusik hatinya ketika dia sedang berbual bersama dengan pemandu teksi yang telah membawanya mengelilingi Abu Dhabi selama seminggu ini.

Pemandu teksi itu sudah bekerja selama 14 tahun dan selalu membawa penumpang untuk mengunjungi taman hiburan Ferrari World. Dia berasal dari India dan setiap bulan dia mengirimkan duit kepada keluarganya di sana untuk belanja kehidupan mereka.
Namun pemandu teksi ini sendiri belum pernah masuk ke taman hiburan itu kerana harga tiketnya yang terlalu mahal. Ketika pelancong seronok bermain di dalam Ferrari World, pemandu itu akan duduk dan menunggu penumpang di dalam kenderaan  selama empat jam.
Apabila mendengar kisah pemandu teksi tersebut, hati Liam berasa sedih dan pilu. Tanpa berfikir panjang dia terus membayarkan harga tiket dan mengajak  pemandu teksi itu untuk masuk ke taman hiburan itu bersamanya . 


Mereka sempat bergambar bersama sebagai kenangan mereka berada di taman tema terhebat di dunia. Gambar tersebut kemudian dimuatnaik ke Facebook dan mendapat pujian serta komen positif dari netizen.

Dalam sebuah segmen bernama “LiteFM’s First Time” yang dikendalikan oleh stesyen radio LiteFm, penyampai radio iaitu Steve dan Shaz menjemput Selebriti Chef Wan untuk merasai dan mencuba sendiri pengalaman memandu kereta manual. Dalam video ini, Steve dan Shaz memberi tunjuk ajar untuk belajar menggunakan gear dan “clutch” bagi menggerakkan kenderaan serta cara “parking” yang betul. Lihatlah gelagat dan telatah Chef Wan yang memandu kereta buat kali pertama sampaikan hampir-hampir nak masuk dalam semak. 


Sajakongsi.com


Semalam, seorang warga emas yang dikenali sebagai Pak Cik Shah Petai dilanggar oleh sebuah bas di sekitar kampus Universiti Tunku Abdul Rahman yang berhampiran dengan Tenaga Cergas. Dikatakan, pak cik itu melulu ke arah jalan raya sebelum dia dilanggar bas.
Kebetulan, seorang pelajar berbangsa cina yang berada di situ menghulurkan bantuan dengan melakukan CPR kepada warga emas yang tidak sedarkan diri itu. Pelajar perempuan itu menjerit “Uncle, uncle” dan mencuba sedaya-upaya untuk menyelamatkan warga emas itu.
Tetapi usahanya tidak berjaya dan dikhabarkan warga emas ini telah meninggal dunia. Usaha pelajar ini sangat kami kagumi dan menjadi contoh buat semua rakyat Malaysia kerana walaupun berlainan bangsa dan agama, dia tidak teragak-agak untuk memberikan bantuan.
Rakyat Malaysia amat tersentuh dengan pertolongan yang dihulurkan oleh pelajar ini serta memberi inspirasi kepada semua untuk berani tampil ke hadapan dan bermurah hati menghulurkan bantuan kepada sesiapa sahaja tanpa mengira bangsa dan agama.
Kisah ini merupakan perkongsian dari seorang pengguna Facebook dengan nama akaun Are Da MambangDiawan yang kebetulan berada di tempat kejadian itu. Kami kongsikan semula untuk tatapan anda dan semoga kisah ini mengajar kita nilai-nilai kemanusiaan dan semangat toleransi yang perlu di pupuk dalam diri semua Rakyat Malaysia.
“Depan mata saya..pakcik Dikenali Pakcik Shah Petai meluru lari,bas langgar. allahuakbar!! Tiba2 Seorang pelajar cina UTAR sedaya upaya lakukan CPR..tak Henti..lagi dan lagi. Sebak Sgt..dia menjerit jerit panggil
“uncle..uncle..” Suruh sedar
Pakcik Shah masih tak sedar..polis dtg Dan check masih ada nadi lagi. Gadis cina ni masih usaha Tampa putus asa push dan push dada Pkcik Shah. Airmata saya dah menitis sbb gadis ni mengharapkan satu KEMUNGKINAN. Tanpa kenal SIAPA YG dia to long, Tanpa mengira bangsa..agama..dia di hadapan puluhan lelaki betul2 buatkan saya sebak.
Kagum saya..kagum sgt!!dia yakin akan selamatkan pakcik tu. Menurut penumpang bas pkcik tu yg entah Dari mana meluru lari ke arah bas dan kena langgar.
Saya diberitahu..pakcik shah ni pergi jua
Alfatihah..
buatmu Leng Loi..tahniah!!u are in a million. U really touched my heart. Jiwa kaunseling saya tersentap”

Sumber: Sajakongsi

Kopi merupakan sejenis minuman yang paling popular untuk diminum pada pagi hari. Ini kerana kopi mengandungi kafein yang dapat membangkitkan semangat anda. Itulah sebabnya ada orang yang merasa hari mereka tidak sempurna dan tidak berfungsi jika belum minum kopi di pagi hari. Walaupun perkara seperti ini dilihat normal, namun ternyata sebuah kajian yang dipaparkan di laman web dailymail.co.uk menyarankan agar anda tidak meminum kopi di pagi hari.

Awas! Ini Sebab Kenapa Anda Perlu Elakkan Minum Kopi Sebelum Jam 9 Pagi

Menurut pakar, ketika di pagi hari, tubuh anda mempunyai hormon cortisol yang mencukupi dan bertindak untuk membuatkan badan anda kekal cergas, aktif dan terjaga. Jadi sebenarnya badan anda telah menghasilkan ‘kafein’ secara semulajadi dan tidak perlu lagi meneguk secawan kopi atau apapun minuman yang mengandung kafein. Ini adalah hasil penilitian dan kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psychosomatic Medicine.

Pakar perubatan telah melakukan penelitian dan mendapati bahawa waktu paling baik untuk menikmati kopi setiap hari adalah di antara pukul 9.30 dan 11.30 pagi kerana kafein akan memberi tindak balas dengan hormon kortisol yang membantu tubuh bekerja lebih cergas dan aktif serta meningkatkan kewaspadaan.


Pada waktu pagi, minuman kopi anda mungkin berguna dan mempunyai kesan efektif jika dinikmati di antara pukul 9.30 dan 11.30 pagi.

The Haiku Stairs, atau lebih dikenali sebagai Stairway to Heaven merupakan sebuah anak tangga yang mempunyai kira – kira 4,000 langkah yang dibina dengan ketinggian 2800 kaki dari Lembah Haiku hingga ke puncak gunung Pu’u Keahi A Kahoe, Hawaii. Anak tangga ini pada asalnya dibina daripada kayu dan telah dipasang pada tahun 1942 bertujuan membolehkan tentera AS memasang kabel radio dari setiap antena bagi memudahkan komunikasi radio. Kemudian, pada tahun 1950-an, selepas Pangkalan Tentera Laut telah dirobohkan dan diambil alih oleh Pengawa Pantai Amerika Syarikat. Walaupun stesen ini ditutup dan tidak membenarkan sebarang aktiviti pendakian, namun, ramai pendaki malah pejalan kaki yang sanggup menceroboh kawasan ini bagi melihat dan mendaki anak tangga ini.






Tahukah anda bahawa nyamuk adalah serangga yang paling berbahaya di dunia? Kerana serangga kecil ini dicatatkan kes maut sebanyak 2 juta nyawa setahun.

Satu tabiat nyamuk yang selalu kita lalui dan pasti menyebabkan anda tertanya-tanya mengapa nyamuk suka 'bermain' dia atas kepala kita.

Perkara yang lebih pelik ialah tabiat nyamuk terbang di keliling kepala kita bukannya 'percubaan' untuk menghisap darah kita.

Perkara ini didedahkan oleh seorang pakar serangga terkenal, Rick Pollack dari Amerika Syarikat, mengatakan nyamuk suka terbang di sekitar kepala, terutama di bahagian wajah dan telinga kerana tertarik kepada gas karbon dioksida yang kita hembuskan.

Yang paling pelik membuatkan anda pasti terkejut ialah ia sebenarnya permulaan untuk mengawan di mana nyamuk jantan akan menanda lokasi ‘kahwin’ seperti sekitar pokok, atau atas kepala manusia.


Nyamuk jantan akan ‘menari’ di sekitar kepala kita untuk menarik perhatian nyamuk betina untuk proses pembiakan.

Jurugambar Slovenian, Marko Korosec telah dihantar ke pergunungan Mount Javornik semasa musim sejuk yang sangat extreme. Gambar - gambar yang diambil beliau amat menakjubkan dan beyond imaginasi.






Ali Baba Bujang Lapok ialah filem klasik super sinis yang diarahkan oleh P Ramlee. Di dalam filem ini ada babak penyamum memangkah dahulu rumah Kassim Baba sebelum ianya dirompak pada waktu malam. Di UK baru-baru ini gempar apabila pihak Polis Warwickshire mengumumkan mereka menemui teknik serupa digunakan pada rumah sekitar Warkwickshire. 

Simbol yang dicat pada rumah menandakan sama ada rumah tersebut mempunyai sistem keselamatan, sudah dirompak, mudah dirompak ataupun diduduki orang kaya. Secara keseluruhan 40 simbol sudah ditemui pada beberapa buah rumah. Cat yang hanya boleh dilihat pada waktu malam digunakan untuk menandakan rumah di waktu siang. 




Baru-baru ini, Maya Karin telah pergi melancong dan bercuti di Greece bersama keluarga serta rakan terdekat daripada lima negara berbeza. 

Difahamkan, keluarga ini meluangkan masa dengan belayar selama seminggu di sana. 

Menurut Maya menerusi Instagram, dia berharap ketika di sana, dia tidak diajukan soalan bila mahu kahwin. 

Sebelum ini, Maya pernah mendedahkan bahawa dia pernah disindir oleh sesetengah pihak dengan bertanyakan tidak mahukah dia mempunyai anak sama seperti wanita lain. Mengakui terasa hati dengan perkara tersebut, namun akhirnya perasaan itu berlalu pergi. 























Sumber: Myartis.com


SANGAT cuai dan amat menakutkan. Itu yang berlaku kepada seorang ibu apabila dia meninggal dunia selepas kepala bayi yang dilahirkannya terputus dan tertinggal di dalam perutnya akibat kecuaian doktor di sebuah hospital kerajaan di Shahjahanpur, Uttar Pradesh.
Wanita itu, Geeta Devi, 32, dimasukkan ke hospital terbabit pada Sabtu lalu selepas mengadu mahu bersalin namun meninggal dunia pada awal pagi Ahad setelah doktor yang bertugas telah menarik badan bayi itu hingga terputus.
Lebih teruk dalam kes kecuaian perubatan ini, Geeta dibiarkan dan dihantar ke hospital lain ketika kepala bayinya masih berada dalam perut wanita itu.
Hanya di hospital di Bareilly, barulah doktor berjaya mengeluarkan kepala bayi terbabit tetapi mereka gagal menyelamatkan nyawanya.
Menurut suaminya, Hemant, kejadian itu merupakan kecuaian doktor terbabit.
“Sebenarnya jururawat yang mengeluarkan kepala bayi saya tetapi isteri saya gagal diselamatkan,’’ katanya.
Dalam pada itu pegawai polis, K G Yadav berkata, hospital terbabit tidak dilengkapi dengan peralatan untuk menghadapi kelahiran yang rumit itu.
“Doktor juga tidak berupaya menangani situasi tragik ini dan ia merupakan kecuaian mereka di mana kepala bayi itu terputus,’’ katanya.
Polis kini sedang mengesan doktor yang mengendalikan kes berkenaan ketika Geeta bersalin. 

Seorang pelakon porno amatur bernama Susan Surrete, 54 tahun, nekad menayangkan payudaranya di depan hakim ketika perbicaraan di Mahkamah Broward County, Florida, Amerika Syarikat. Wanita tersebut mungkin dalam keadaan mabuk ketika menjalani perbicaraan.

Susan Surrete juga dikenali sebagai Kayla Kupcakes itu ditangkap polis Rabu lalu kerana mabuk di tempat awam.

Ketika ditanya hakim, Surrete mengatakan dia bekerja sebagai pendandan rambut. 

"Selain itu saya juga seorang escort," katanya, seperti dilapor Mirror, Jumaat (21/8).

Di laman web peribadi, wanita itu mengaku sebagai bintang porno, escort dan penari persendirian.

Semasa perbicaraan, wanita itu memberitahu dia dikasari dan dipukul oleh polis dan mendakwa dia mempunyai bukti bagi menyokong kenyataannya itu.

"Saya dipukul oleh polis, termasuk ini juga," kata Surrette seraya menyelak baju memperlihatkan payudaranya kepada hakim.

"Ya Tuhan," kata Hakim John Hurley sambil menutup mulutnya dan menggeleng-gelengkan kepala.

Selepas mempamerkan payudaranya, Surrete mengatakan dia perlu menjalani rawatan perubatan.

"Dia memang perlukan bantuan," kata peguam Surrette.

Hakim akhirnya menjatuhkan hukuman denda sebanyak US$ 100 dan mengarahkannya mendapatkan rawatan.