Select Menu

Isu Semasa

Hiburan

Global

Pelancongan

Performance

Pelbagai

Misteri Sejarah

Informasi


wah tahniah ! Mungkin ramai antara korang yang tidak mengenali Irina Melati...Bagi yang masih tidak tahu, Irina ialah adik kepada Maya Karin. 

Baru-baru ini, Irina telah mengadakan majlis persandingan di kampung halamannya di Pulai Pinang. Untuk makluman, pada penghujung 2014, dia dan suami bernama Alex telah melangsungkan pernikahan mereka di London. 
















Sumber : Myartis.com
Hadhinah Fawwazah atau lebih mesra di panggil Hannah telah berpeluang travel selama 3 bulan di USA bersama suami beliau, seorang warga Amerika.

USA merupakan sebuah negara bersaiz besar dan mempunyai 50 buah negeri. Untuk trip kali ini Hannah telah merentas jarak sejauh lebih 4000km dan menempuh 4 zon masa berbeza bagi mengunjungi 34 buah negeri pada Julai hingga September 2014.
Kita ikuti sebahagian dari kisah pengembaraan Hannah di bawah.

Badwater Basin, Death Valley National Park, California. Saya berjalan di atas garam dan hanya garam di dalam gambar ini. Yang menariknya, bunyi dia macam berjalan atas serpihan kaca.
Yosemite National Park, California

McWay Falls on Pacific Coast Highway/Hwy 1, California

Crater Lake at Crater Lake National Park, Oregon. Terdapat pulau di tengah-tengah kawah gunung berapi ini dan pengunjung boleh melawat pulau ini hanya di musim panas.

Jalan keluar dari Crater Lake National Park arah utara. Rasa nak berlari-lari di atas jalan ni.

St Mary Lake, East of Glacier National Park, Montana, di mana saya terjumpa banyak beruang berkeliaran!

Going-to-the-Sun Road, jalan utama di Glacier National Park, Montana.

Jalan keluar dari Glacier National Park, Montana. Gambar tidak diedit, muka bumi, warna rumput dan jalan dia memang begini.

Emerald Pool, Yellowstone National Park, Wyoming. Cantik tapi merbahaya. Pengunjung tak boleh dekat dengan air atau pijak tanah keliling kawasan mata air panas.

On the way out of State of Oregon to State of Washington along Columbia River, to the east which is to State of Idaho.

Garisan coklat ini ialah mikroorganisma hidup yang memakan mineral yang keluar dari mata air Grand Prismatic Spring di sebelahnya. Kalau pernah tengok NatGeo, ada satu mata air besar kat US ni di mana keliling dia ialah warna pelangi. This is what’s around it. Pengunjung tak dibenarkan menyentuh garisan coklat ni sebab mikroorganisma ni pun nak hidup juga!

Gunung Wilbur dan Tasik Swiftcurrent di Timur Glacier National Park, Montana. Air tu sejuk macam ais kosong.

Itu taksidermi kepala aligator yang dibela di Louisiana. Setiap taksidermi adalah bersiri maka pembelian kepala aligator ini ialah sah di sisi undang-undang. Kami bawa aligator ni mengelilingi USA! Ini ialah Monument Valley Navajo Tribal Park, Utah.

Kalau ke Bryce Canyon National Park, Utah, boleh pergi hiking di Wall Street di celah-celah hoodoos ni dan akan terjumpa tiba-tiba 3 pokok. Hoodoos ni ialah tiang-tiang pasir hasil mendapan pasir dan batu gunung berapi yang mengalir ke sungai pada zaman Jurasik.

Sempat lagi berlari kat sini. Siapa pernah tengok movie Forrest Gump? Sinilah tempat dia tiba-tiba berhenti berlari setelah 3 tahun lebih dia berlari dari rumah dia di Alabama. Saya pun ambil kesempatan berlari di tempat yang sama. Seronok sebab takda kereta! Ini juga di Monument Valley, Utah.

Antelope Canyon slot di Arizona. Sangat ramai orang walaupun dalam gambar ni tak nampak sangat. Sebab tak boleh masuk suka hati, wajib ikut tour yang diketuai oleh seorang yang berpangkat tinggi dalam puak Navajo (Red Indian).

White Sands National Monument, New Mexico.

Ini betul-betul, ini bukan cobaan. Terdapat sebuah pekan bernama Crazy Women Creek di USA, dan beberapa pekan lain yang nama memang tak boleh blah. Dulu aku ada pos nama pekan Yolo, California.

Itu ialah bangunan WTC yang baru selepas yang lama musnah pada 11 September 2001. So this is in New York City, New York.
Siapa tidak kenal Badrul Hisham, anak muda berjiwa kental yang baru-baru ini baru sahaja pulang berbasikal sepanjang 11,000km dari United Kingdom ke Malaysia, setelah tamat pengajiannya di sana.

Graduan Master of Engineering University of Sheffield ini, yang baru sahaja menyiapkan travelognya yang bertajuk ADvantura terbitan Dubook Press ada cabaran baru pula – iaitu berbasikal sejauh 5650 km dari Malaysia melalui Thailand, Laos dan China, seterusnya ke Everest Base Camp di Nepal dan kemudiannya menawan puncak tertinggi di dunia iaitu, puncak Gunung Everest!
Sekiranya beliau berjaya, beliau akan menempa nama di dalam Guiness World Record sebagai orang pertama berbasikal dan menawan puncak setinggi 8,488 meter ini. Orang jiwa dan paha besi saja boleh buat macam ni oi!
Pengayuhan dijangkakan bermula 1 Mac 2016 dan beliau menjangkakan tiba di puncak Everest pada 9 Mei 2016 sebelum turun kembali dan berkayuh kembali ke Malaysia.
Jadi, untuk menjayakan cabaran ini, beliau kini cuba mendapatkan dana dengan cara ‘crowdfunding’ di laman Indiegogo bermula hari ini sebanyak 100,000 USD bagi 3 tujuan iaitu; 50 ribu USD untuk pendakian Gunung Everest bersama Sherpa, 10 ribu USD untuk peralatan dan 40 ribu USD untuk latihan dan persiapan – supaya paha besinya menjadi lebih mampat dan jantung dan paru-parunya tak liat dimamah ketinggian altitud.
Jadi, apa lagi, masuk laman kempen Indiegogo beliau, buka dompet anda dan berikan sokongan dan sumbangan pada anak muda bersemangat Malaysia Boleh ini!
LIKE dan FOLLOW perkembangan perjalanan beliau di page FacebookCYCling to Everest 2016. 

Sumber: Vocket

Semenyih – Pemuda berusia 23 tahun lebam kedua-dua mata dibelasah sekumpulan `mat motor’ di sebuah restoran di Pelangi Semenyih 2, di sini, tengah malam tadi.
Mangsa yang berasal dari Taman Tasik Kesuma, dikatakan menegur beberapa penunggang lain di restoran berkenaan.
Sumber berkata, berang akibat teguran itu beberapa lelaki terbabit kemudian membelasah mangsa termasuk menyepak di bahagian mukanya.
“Mangsa parah di muka, cedera di kaki dan tangan selain mengalami pendarahan yang banyak,” katanya.
Menurutnya, perkara dikesalkan adalah mangsa yang terlentang di jalan langsung tidak dipedulikan orang awam yang menyaksikan kejadian.
“Selang lima minit kemudian, datang seorang lelaki memapah mangsa ke dalam restoran dan memberinya minuman,” katanya.
Menurutnya, mangsa kemudian menghubungi bapanya sebelum membawanya ke klinik berhampiran.
Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab, ketika dihubungi pihaknya akan mengambil tindakan segera terhadap kejadian itu.

Bathinda (India): Seorang lelaki tiba di sebuah hospital di Punjab kerana sakit perut dan doktor menyangka ia disebabkan keracunan makanan atau ulser. Tetapi, selepas menjalankan endoskopi, doktor terkejut menemui sejumlah besar duit syiling, paku dan pelbagai logam lain di dalam perutnya.

Rajpal Singh, 34, mengaku menelan 140 duit syiling, 150 paku, segenggam skru, bateri, besi berani dan beberapa logam lain. Singh, petani dari Bathinda di Punjab, barat India berkata, dia menelan logam itu sepanjang tiga tahun lalu setiap kali rasa tertekan.


“Setiap kali tertekan, saya akan menelan logam itu kerana ia akan membuat saya selesa. Saya akan minum susu atau jus buah selepas menelannya,” kata petani berkenaan.


Nanning (China): Sepasang suami isteri mengotakan apa yang mereka ikrarkan ketika melangsungkan perkahwinan 55 tahun lalu - untuk bersama ketika susah dan senang.
Wanita berkenaan, Wei Guiyi, 76, memimpin suaminya yang buta, Huang Funeng, 80, berjalan sekeliling pekan kecil tempat mereka tinggal di selatan China, dengan mengguna buluh.

Perkara itu dilakukan sejak 30 tahun lalu selepas suaminya hilang penglihatan.
Walaupun dia sendiri berdepan dengan penyakit osteoporosis, pesara itu tidak pernah merungut mengenai nasib mereka.
Malah, katanya, dia sentiasa tidak sabar menanti hari esok untuk menjalankan tugas menjaga suaminya.
Kisah dan imej pasangan itu berjalan di sekitar daerah Donglan di wilayah Guangxi dicop sebagai ‘imej cinta sejati’ selepas ia tersebar di media sosial.
Wei menjadi ‘mata’ kepada kedua-duanya apabila Huang dijangkiti masalah penglihatan sehingga menyebabkan dia buta pada 1985.

Huang hanya mengikuti isterinya yang bongkok dengan memegang buluh itu setiap kali mereka keluar rumah.
Mereka berkahwin 55 tahun lalu ketika berusia 20-an, tetapi tidak dikurniakan anak.
Pada hari perkahwinan mereka, pasangan itu berjanji akan menjaga satu sama lain sehingga ke hujung hayat.

Huang memberitahu isterinya: “Saya akan menjaga anda sepanjang hidup anda.”
Wei pula berkata: “Saya akan bergantung kepada anda selama-lamanya.”
Menurut Wei, dia akan menceritakan kepada suaminya mengenai apa yang dilihat dan dihadapi setiap kali dia membawanya berjalan.

“Kami bahagia dan berpuas hati dengan kehidupan ini. Kami akan sentiasa bersama. Saya menjadi matanya dan dia adalah segala-galanya bagi saya.” katanya.

Hmetro

PENGALAMAN melancong di Pulau Apo, Filipina mungkin menjadi antara kenangan paling terindah bagi sekumpulan pelancong yang tidak menyangka gambar mereka telah photobomb oleh seekor penyu laut.
Gambar photobomb penyu itu menarik perhatian ramai selepas ianya dimuat naik oleh seorang lelaki yang menggunakan nama Jojo_powerranger dalam laman Instagramnya.
Ramai yang menyifatkan aksi penyu yang dirakam ketika timbul bernafas dan menyelit pada gambar sekumpulan pelancong ini sebagai sesuatu yang comel dan menakjubkan.
Tambahan pula, spesis haiwan terancam ini dilaporkan jarang boleh dijumpai, apatah lagi mahu mendekati manusia. 


ADA sesuatu yang tidak kena dengan Yamini Karanam.

Dia datang dari Hyderabad, India untuk menamatkan pengajian PhD di Indianapolis, Amerika Syarikat dalam bidang sains komputer. Ternyata, itu sahaja memberi gambaran yang dia adalah seorang pelajar yang cerdik. 

Tetapi kehidupan barunya di Amerika dirundung malapetaka. Dengan tiba-tiba dia kehilangan daya membaca, atau mengingati sesuatu. Dia tidak dapat memahami maksud sebaris ayat yang mudah. Malah dia berhadapan dengan kesukaran untuk memahami apa yang dituturkan oleh kawan dan rakan sekuliah. 

Masalahnya tertanam dalam di dalam otaknya. Otaknya sudah tidak dapat berfungsi sepertimana sedia kala. 

Yamini, 26, tidur tanpa jaga selama dua minggu dan tidak menghadiri kuliahnya. 

“Kemudian datang sakit kepala yang amat sangat,” tulis Yamini di dalam laman blognya menceritakan kembali detik-detik cemas di dalam hidupnya itu. 


“Di hospital, pada mulanya datang seorang doktor. Kemudian lebih ramai doktor dan jururawat yang datang. Selepas itu, datanglah pendedahan yang menakutkan. Mereka mendedahkan terdapat satu ketumbuhan di tengah-tengah otak saya.
“Tetapi rasa takut belum lagi muncul kerana daya kekuatan saya belum lagi diuji sepenuhnya. Namun tahap tenaga saya semakin merosot dan rasa letih mula mencengkam diri hari demi hari," tulisnya.
Keadaan ini berterusan sehinggalah tidak ada apa lagi prosedur diagnostik yang tinggal yang perlu dibuat lagi.
Perundingan demi perundingan dilakukan tetapi tidak ada seorang pun yang membicarakan sesuatu yang berguna untuk dirinya.
Tiga bulan berlalu dan satu-satunya perkara yang perubatan dapat maklumkan ialah ia adalah tumor atau ketumbuhan di dalam otak.
Yamini bertambah sakit dan sakit apabila ketumbuhan itu juga bertambah besar dan membesar.Pada tahap ini, membaca sudah tidak membawa apa-apa makna lagi.
Ia diikuti dengan ketidakupayaan untuk berjalan diikuti dengan ketidakupayaan untuk makan. Rasa sakit mencengkam dari kepala sehingga ke hujung kaki.
“Apa yang menakjubkan ialah, para pakar tidak dapat menghubung kaitkan kesengsaraan yang sedang saya tanggung dengan imej yang terdapat pada otak saya itu. Mereka tidak dapat memberitahu tumor apakah itu kerana ia bukanlah sejenis kanser,” tulis Yamini lagi.
Enam bulan berlalu. Terdesak untuk menyelamatkan nyawanya, rakan-rakan Yamini telah melancarkan tabung dana secara dalam talian bagi membantu meringankan bebanan kos perubatannya.
Tiba-tiba, keajaiban muncul. Seorang doktor bernama Hrayr Shahinian, sanggup melakukan prosedur pembedahan yang radikal dengan menebuk lubang pada otaknya di Skullbase Institute in Los Angeles.
Menggunakan hasil sumbangan dana yang terkumpul berjumlah AS$32,437, Yamini telah diterbangkan ke Los Angeles untuk mencuba nasib di tangan Dr Shahinian.
Menerusi pembedahan itu, Dr Shahinian menebuk lubang kecil dari belakang kepala Yamini dan selepas itu memasukan pula endoskop ke dalam kepalanya untuk melalui saluran semulajadi di dalam otak sehingga sampai ke kawasan tumor berkenaan.
Di situ mereka telah menemui sesuatu yang sangat-sangat menakjubkan. Mereka telah menemui saudara kembar Yamini.
Ia sebenarnya bukanlah sejenis tumor. Ia adalah teratoma: serumpun tulang-tulang kecil, rambut dan juga gigi dalam bentuk seolah-olah kon pokok pain - hidup di dalam otak Yamini.
Yang menakjubkan gumpulan tulang, rambut dan gigi itu membesar seolah-olah ia hidup di dalam otak Yamini.
Teratoma untuk sekian lamanya membingungkan para saintis. Sebahagian besarnya membuat kesimpulan ia adalah pada asasnya saudara kembar yang tidak membesar sebaliknya telah diserap menjadi sebahagian daripada sistem badan kembar yang membesar dan hidup normal.
Adakalanya ia dilahirkan sebagai kembar Siam. Pada sesetengah kes pula, ia hanya membesar di dalam badan kembarnya yang normal setelah mereka meningkat dewasa.
Pada tahun 2009, seorang lelaki British bernama Gavin Hyatt telah “melahirkan” kembarnya yang tidak membesar menerusi abdomennya.
Awal tahun ini, di Hong Kong doktor telah menemui dua janin yang tidak membesar di dalam abdomen seorang bayi yang baru dilahirkan.
Dalam kes Yamini, doktor tidak berani mengesahkan apakah tumor yang ditemui itu adalah kembarnya yang tidak membesar apatah lagi ia membesar di dalam otaknya.
Apa pun, akhirnya Dr Shahinian berjaya membuang tumor berkenaan dan Yamini sedang dalam proses pemulihan.
Bagi Dr Shahinian, ini adalah kes teratomanya yang kedua. Tetapi dia telah melakukan 8,000 pembedahan tumor otak sepanjang kariernya.
Kepada Yamini pula, apabila dia tersedar dari pembedahannya, dia sendiri terkejut. Terkejut apabila mendapat tahu punca dia menderita sakit selama ini adalah disebabkan oleh kembarnya yang tidak membesar.
Secara fizikal, Yamini akan kembali hidup normal dalam beberapa minggu lagi tetapi hakikat bahawa dia hampir menemui ajal di tangan kembarnya sendiri akan menghantuinya selama-lamanya.
Nina Mufleh, yang berpindah dari Timur Tengah dan sudah menetap di San Francisco selama setahun, benar-benar mahu bekerja untuk Airbnb. Beliau sudah cuba untuk berhubung dengan syarikat itu melalui e-mel dan tawaran kerja kosong tetapi masih tidak bernasib baik. Lalu, beliau mengambil keputusan untuk ke tahap seterusnya dengan mewujudkan resume online dengan reka bentuk laman web Airbnb.


Mufleh telah menghantar resume ini kepada kawannya pada Isnin lepas untuk maklum balas dan telah menghantarnya ke Airbnb pada hari Selasa, dan telah menarik perhatian bukan sahaja dari syarikat itu, tetapi juga kepada orang awam.
Apa yang menarik, resume beliau tidak menceritakan tentang pengalaman lampaunya (yang boleh didapati dari profil LinkedIn beliau), tetapi mengisahkan apa yang beliau tahu tentang industri pelancongan, apa yang beliau boleh sumbang kepada Airbnb dan apa yang beliau fikir syarikat itu perlu buat pada masa hadapan.
Mufleh telah berusaha menghubungi syarikat ini buat berbulan-bulan lamanya. Meskipun berjaya bertemu dengan wakil syarikat, namun tidak pernah satupun bertukar menjadi tawaran pekerjaan kepada beliau. Kakak beliau telah menasihati untuk melupakan hasratnya kerana beliau telah melakukan segala yang terdaya.
“Saya benar-benar fikir saya belum buat semua yang saya mampu lakukan,” kata Mufleh. “Saya telah melakukan perkara yang sama berulang kali, tetapi saya belum melakukan sesuatu dengan pendekatan baru.”
Berikut adalah beberapa screenshot dari resume beliau, yang kelihatan seperti profil tuan rumah Airbnb. Anda boleh melihat resume beliau sepenuhnya di laman web beliau Nina4Airbnb.com.

Beliau bukan sahaja menarik perhatian CEO dan CMO Airbnb, tetapi beliau akan menghadiri temuduga dengan recruiter dari syarikat itu minggu ini. Beliau mengambil masa seminggu untuk menyediakan resume, termasuklah mengumpul data, menyelidik pasaran, dan bekerja dengan pereka laman web.
Maklum balas dari CEO Airbnb

Maklum balas dari CMO Airbnb
Mufleh terpesona dengan budaya dan pelancongan sejak belia bekerja denngan Permaisuri Rania Al Abdullah, permaisuri Jordan, dari tahun 2006 hingga 2009.
“Beliau memberi tumpuan kepada dialog pelbagai budaya, dan itu sesuatu yang memandu kerjaya saya,” kata Mufleh.
Maklum balas yang diterima selepas dia menghantar resume adalah mengejutkan.
“[Ini adalah] keputusan yang saya harapkan,” katanya. “Tetapi sebahagian daripada diri saya tidak menyangka ia akan menjadi sebegini cepat dan menyeronokkan.”

Kisah ini berlaku di Jepun, sebuah negara yang memang sangat ke depan dalam bidang teknologi.
Seorang wanita dapat tau teman lelakinya bermain kayu tiga di belakang. Bengang dengan sikap teman lelakinya, dia mengambil keputusan untuk balas dendam dengan cara paling epik.
Eh, bukan potong anu, tapi wanita ini merendam semua koleksi gajet jenama Apple kepunyaan bekas temannya itu di dalam jakuzi yang terdiri dari Macbook, iPad dan iPhone. Kemudian ambil gambar dan hantar kepada satu-satunya gajet Apple yang dibawa bersama lelaki itu.
Gambar yang sama juga dimuat naik ke Twitter dan menjadi viral. Paling best tindakan wanita ini mendapat sokongan padu dengan kata-kata semangat ; “the best revenge” dan “You Go Girl!”
Tapi reaksi sebaliknya pula diterima dari peminat tegar Apple. Mereka tidak bersetuju dengan tindakan wanita ini.
Kalau dah geram macam ni lah jadinya.Pesanan mesra kami – setialah pada yang satu dan janganlah ikutkan hati.
Masih ingatkah anda beberapa perkara ketika zaman kanak-kanak dulu. Beberapa perkara kecil yang mengembalikan memori manis apabila diimbas kembali. Ikuti penulisan di bawah.


 1. COkelat Duit

Cekelat duit ini ada bermacam rupa sebenarnya. Ada juga yang berbentuk duit syiling sebenar. Tetapi ini paling famous sebab murah dan boleh dapat banyak.

 2. Kotak Pita Video

Selain dijadikan bekas pita video. Ia juga dijadikan sebagai bekas pensil. Untuk lebih thrill, ada juga kanak-kanak jadikan sebagai gelanggang untuk lawan labah-labah. Ini kerana lawan dalam kotak mancis terlampau kecil.



 3. Jajan Serbuk
Jajan serbuk juga mempunyai beberapa jenis. Lagi satu jenis dalam paket kecil sebesar duit kertas. Kemudian perlu sedut dengan straw. Jajan serbuk ini juga selalu dicampur dengan air dan juga ditabur atas aiskrim.



4. Kereta Dash Yonkuro
Ada dua jenama Dash Yonkuro yang perlu anda tahu, satu Tamiya dan satu lagi Auldey. Dua jenama ini menjadi kegilaan kanak-kanak 90an kerana kualitinya amat bagus. Perlu tahu juga, kereta dash yang pakai enjin warna hitam adalah paling hebat.


5. Cyberpet
Atau nama komersialnya Tamagochi. Sebuah alat mainan yang sangat ringkas. Kena jaga haiwan secara digital. Tak boleh biarkan haiwan tersebut lapar atau dikelilingi tahi. Nanti dia sakit, kemungkinan boleh mati.



6. Gula-gula Nanonano
Didatangkan dengan 3 rasa serentak, masam-masin-manis. Gula-gula ini menjadi popular kerana selalu ada iklan dalam TV.



7. Kamera 3D.
Biasanya kamera ini akan dijual kat tempat pelancongan dan tumpuan ramai dalam dunia. Hanya letakkan kamera depan mata dan anda dapat lihat suasana ditempat tersebut.



8. Kaya dengan permainan papan.
Ini kerana permainan ini dicipta untuk melatih kanak-kanak supaya bersifat keusahawanan. Jenama terkenal ketika 90an adalah Monopoli dan harga agak mahal. Namun ada syarikat dapat selesaikan untuk pasaran kanak-kanak yang kurang berkemampuan dengan jenama Jutaria kerana ianya murah. Dan ianya lebih bersifat tempatan.



9. Kaset
Konsep sama juga dengan pita video, kaset berfungsi untuk mendengar lagu artis kegemaran.



10. Permainan video
Sebelum hadirnya Play Station yang menggunakan cakera padat. Permainan video menggunakan pita sebesar kaset. Ada pita khas untuk satu game sahaja. Ada juga hadir dengan kompilasi.
Siri permainan paling mendapat perhatian adalah Super Mario, Kontra, Bomberman, Donkey Kong, Tetris dan lain-lain.




10. Belon gam
Belon gam biasanya boleh ditiup sebesar mana yang anda mahu. Untuk yang kreatif, mereka akan bentukkan belon tersebut dengan pelbagai rupa.